Historiaamme näytelmäteoksien osalta

 

Kangasniemen harrastajateatteri Ilona ry on perustettu 18.1.1996.  

Teatteri Ilona on dynaaminen ja ikäskaalaltaan laaja. Useat produktiot on toteutettu yhteistyössä Puulan seutuopiston kanssa näytelmäpiirinä. Näin teatteriesityksen tuottamisesta näyttämölle kiinnostuneet voivat osallistua Puulan seutuopiston opiskelijoina näytelmän tekoon. Näytelmiä on myös tuotettu ja tuotetaan Teatteri Ilonan omana tuotantona.

Vuosien saatossa estradillamme on esiintynyt innokas, yhteisen tavoitteen eteen – eli yleisön viihdyttämiseen - ahkeroiva joukko lahjakkaita harrastajanäyttelijöitä, joista toiset ovat olleet mukana lähes alusta saakka, jotkut pitäneet välivuosia palatakseen joukkoomme uudelleen.

Teatterimme on yhteisö, johon on mukava tulla harrastamaan ja tuottamaan harrastuksen myötä elämyksiä myös muille - yleisölle.

VVM 2

Ilona on ryhmänä lahjakas, innokas ja innostava. Esityksistämme paistaa näyttelemisen riemu ja eri alojen osaaminen. Esityksemme ovat meille sovitettuja versioita suosikkinäytelmistä ja yhä useammin meillä on ollut onni toteuttaa uuden näytelmäkäsikirjoituksen kantaesitys.

Ryhm1

Ilonalaiset myös kouluttavat itseään erilaisin näyttämötyön koulutuksin. Useina vuosina on osallistuttu mm. Suomen Harrastajateatteriliiton järjestämiin koulutusviikonloppuihin Teatteritapauksiin, jossa teatterialan ammattilaiset ovat jakaneet oppejaan erilaisissa työpajoissa. Teatteri Ilona isännöi Teatteritappausta (kyllä, savolaisittain kahdella p:llä!) vuonna 2008.

Tarja Heiskanen (nyk.Pyhähuhta) aloitti Ilonan menestyshistorian ohjaamalla kuusi perättäistä musiikkinäytelmää: 
Kaunis Veera v. 1996, Tukkijoella v. 1997, Kivenpyörittäjän kylä 
v. 1998, Pikku Pietarin piha v. 1999, Lännen Lokari v. 2000 sekä 
Nuori Mylläri v. 2001.

Tarja ohjasi myös monia musiikki-iloitteluja ja konsertteja ilonalaisille. Maineikkain näistä lienee Sari Järnin Ilonalle kirjoittama Laivakabaree vuodelta 2000, jolloin ilonalaiset esiintyivät mm. Helsingissä Ritarihuoneella ja monissa Etelä-Savon tapahtumissa.

Muita maineikkaita ohjaajiamme ovat olleet Antti Lattu (Aatamin puvussa ja vähän Eevankin v. 2002), Heikki Paavilainen (Satumaa v. 2003), Martti-Mikael Järvinen (Ratsumies ja rakkaus v. 2005), Ari Kekäläinen (Viekää tuhkakin pesästä v. 2007) sekä Antti Niskanen (Votkaturistit v. 2010 sekä Runonmittaaja v. 2012).

Talvinäytelmiämme ovat ohjanneet Antti Lattu, Matti Ukkonen,
Ari Kekäläinen ja Pia Kärkkäinen-Hannikainen.

Amerikanperint

Iloksemme ja ennen kaikkea yleisömme iloksi olemme saaneet esitettäväksemme useita kantaesityksiäKorpiprofeetta v. 2004,  kesällä 2006 kantaesityksensä saanut Kalevala Soikoon, talvinäytelmät Amerikanperintö v. 2011 ja Aleksin lipas v. 2012 sekä kesänäytelmät Kesävieraat v. 2011, Runonmittaaja v. 2012 ja Kypsä Kyky v. 2014. Helmikuussa 2013 kantaesityksen sai musiikillinen satunäytelmä Vinksinvonksinmaa.

Kantaesityksiä ovat olleet myös Kangasniemen kirkon 200-vuotisjuhlia varten kesällä 2015 esitetty Herran huone, Suomi 100 -näytelmä Sinivalkoinen sekä menestysdraama Potilas vuonna 2019.

 lahko3

Korpiprofeetta- ja Kalevala Soikoon -musiikkinäytelmien takana oli ammattitaitoinen parivaljakko, käsikirjoittaja-ohjaaja-puvustaja-koreografi Reijo Paukku sekä säveltäjä Ilari Hämäläinen. Reijo Paukun käsialaa on myös Herran huone -kirkkonäytelmä.

Amerikanperintö - ,  Aleksin lipas - , Vinksinvonksinmaa - sekä Kypsä Kyky -näytelmät  on kirjoittanut ja ohjasi pitkään Ilonan riveissä näytellyt Pia Kärkkäinen-Hannikainen.

Reijo Paukun ohjauksessa toteutettiin myös hänen käsikirjoittamansa Lännen Lokari -musiikkinäytelmä kesällä 2008. Sen saaman suuren suosion vuoksi esitimme näytelmän myös kesällä 2009. Reijo Paukun merkitys Teatteri Ilonan ohjaajana ja kantaesitysten käsikirjoittajana on merkittävä. Hän on ammattitaidollaan panostanut ilonalaisten yksilölliseen näyttelijätyöhön saaden aikaan maakunnan rajojenkin ulkopuolella kiitellyt produktiot. 

Kalevala

Kesällä 2010 riemastutimme yleisöämme retrokomedialla Votkaturistit, jonka ohjasi Jyväskylän kaupunginteatterissa vaikuttava näyttelijä ja teatterikuraattori Antti Niskanen.

 Votkaturistit

Kesällä 2011 oli vuorossa jälleen kantaesitys, Reijo Paukun käsikirjoittama ja ohjaama Kesävieraat.

Kesvieraat 

Vuonna 2012 oli ohjelmistossa kaksi kantaesitystä, maaliskuussa
Pia Kärkkäinen-Hannikaisen käsikirjoittama musiikillinen komedia  
Aleksin lipas sekä kesällä Otto Mannisen ja Anni Swanin elämään pohjautuva näytelmä Runonmittaaja, joka on Aapo Partasen ja Kalle Lintusen käsialaa.

Runonmittaaja

Kesällä 2013 vuorossa oli Marita Kärkkäisen käsikirjoittama ja ohjaama puhenäytelmä Pumppuasema

Pia Kärkkäinen-Hannikaisen käsikirjoittaman ja ohjaaman kantaesityksenä esitetyn musiikillisen komedian Kypsä Kyky hulvattomat hahmot viihdyttivät teatterin ystäviä kesällä 2014.

Kesällä 2015 Reijo Paukun käsikirjoittama ja ohjaama Herran huone taas takasi unohtumattoman teatterielämyksen Kangasniemen kauniissa kirkossa.  

Loppukohtaus2

Teatteri Ilonan 20-vuotisjuhlanäytelmäksi valittiin Hella Wuolijoen käsikirjoittama klassikko Juurakon Hulda, jonka ohjasi Pia Kärkkäinen-Hannikainen ja joka esitettiin keväällä 2016.

Näytösten yhteydessä esitettiin 24 minuuttia kestävä Teatteri Ilonan 20-juhlavuotisvideohistoriikki, jonka olivat koonneet Teatteri Ilonan video- ja valokuva-arkistoita hyödyntäen Tapio Hannikainen ja Pia Kärkkäinen-Hannikainen.
 
Herrat
Suomen 100-vuotisen itsenäisyyspäivän alla osallistuimme juhlallisuuksiin tuottamalla estradille Reijo Paukun käsikirjoittaman ja Pia Kärkkäinen-Hannikaisen ohjaaman Suomi 100-näytelmän Sinivalkoinen.
Sinivalkoinen kollaasi
 
Syksyn 2018 produktio, Hannu Patamaan käsikirjoittama ja Ari Kekäläisen ohjaama hupailu Rysselin rahhaa esitettiin Kangasniemen työväentalolla.
Rysselin rahhaa 2
 
Huhtikuussa 2019 Kangasniemi-salissa viihdytti Reijo Paukun käsikirjoittama ja ohjaaja kantaesityskomedia Iltaruskon sisarukset.
 
Marraskuussa 2019 kantaesityksensä sai Kangasniemi-salissa Pia Kärkkäinen-Hannikaisen käsikirjoittama ja ohjaama draamanäytelmä Potilas, joka oli yleisömenestys ja sai valtavan kiitosten tulvan. Potilaasta järjestettiin helmikuussa 2020 kaksi yleisön toivomaa lisänäytöstä.

Tanssijat yleisö
 
Koronapandemia siirsi esityskauttamme vuonna 2020, joten Ari Kekäläisen ohjaaman yksinäytöksisen komedian Juhannussaunan lämmetesssä -esitykset päästiin toteuttamaan kesällä 2021.

Juhannussauna 1
 
Kesällä 2022 kantaesitettiin Kangasniemen työväentalon näyttämöllä Reijo Paukun käsikirjoittama tragikomedia Rakettimies. Ohjauksesta vastasi Hannele Penttinen
 
Syksyllä 2022 Kangasniemi-salissa jatkettiin Teatteri Ilonan näytöksinä Pia Kärkkäinen-Hannikaisen Otto Mannisen Seuralle kutsutyönä käsikirjoittaman, ohjaaman ja tuottaman Otto Mannisen 150-juhlavuoden näyttämöteoksen Oton poluilla esitysten parissa.
Oton poluilla -
kantaesitys oli Otto Mannisen seuran järjestämässä Otto Mannisen 150-vuotisjuhlatilaisuudessa 30.7.2022.
 
Vuoden 2023 esityksiä olivat Reijo Paukun käsikirjoittama kärsimysnäytelmä Ristin tiellä Kangasniemen kirkossa sekä Ihmiset talosta ja torpasta -pienoisnäytelmä esityspaikkanaan Kangasniemen työväentalo. Molempien näytelmien ohjaajana toimi Hannele Penttinen. Keväällä ja kesällä 2024 esitysvuorossa oli runoteos Onni on outo kohta, jonka ohjasi myös Hannele Penttinen.
 
Tarinankerronta estradillamme jatkuu. Lämpimästi tervetuloa teatteriesityksiimme!